Landskrona Glumslöv Rotaryklubb

25 feb 2020

Värmestugan i Helsingborg , Christina Lundh och Monika Frej berättar om verksamheten

Foto Jan-Erik Mattsson
”Värmestugans verksamhet” Den 2013-03-03 startade Värmestugan som från början hade ett samarbete med verksamheten ”Soppkök”. Värmestugan har öppet alla dagar mellan kl 16.00- 20.00. Verksamheten börjar med kaffe kl 16.00 och kl 17.30 serveras mat.
Monika Freij, coach och Christina Lundh berättade med stort engagemang om Värmestugans verksamhet.
Ett 20-tal volontärer hjälper till i verksamheten och fyra personer finns på plats alla veckans dagar, även söndagar och helgdagar. Till Värmestugan kommer ett 50-tal personer  dagligen, men vid tiden för pensionsutbetalningen är det ett mindre antal som kommer. Av de som besöker Värmestugan är 2/3-delar män, resten är kvinnor. Många av besökarna har dubbeldiagnoser och många är missbrukare. Förutom att servera mat så lämnar man ut matpaket, kläder, skor, madrasser etc. Monika säger att människor är mycket generösa och det skänks mycket till verksamheten. Mycket av den mat som serveras på vardagar skänks av skolorna, men på helgerna lagar man maten själv.
 
Det stora engagemang som finns bland volontärerna innebär att de behövande får hjälp med många praktiska uppgifter.  Monika berättade att hennes uppgifter kan handla om allt från att hjälpa till med deklarationer till att ordna upp den ekonomiska situationen eller att skaffa boende. Ja, kort sagt handlar det om att hjälpa till att ”ordna upp individens liv”. 
Monika och Christina konstaterar att hemlösheten har ökat och att de hemlösa är i yngre åldrar.
Monika och Christina ger många exempel på människors utsatthet och visar också ett stort engagemang i att hjälpa till.
 
Det är lätt att förstå att den energi och värme som dessa båda kvinnor utstrålar ger de behövande en stund till avkoppling och gemenskap men även möjlighet att få hjälp.
 
Överskottet från vår Välgörenhetskonsert går till Värmestugans verksamhet och det är min förhoppning att det skall bli ett stort bidrag från vår klubb.