Nicke Sundström gästade klubben och presenterade Pathfinder Travels, med säte i Lerum. Företaget startade under år 2000 men idén kom till under en skidresa i Atlasbergen i Marocko år 1997. Resan började i Marrakech som tog Nicke och två vänner med hjälp av taxi, lastbilstur och mulåsnor upp till bergen för en veckas skidåkning och vandring. En häftig, annorlunda upplevelse som gav mersmak för paketering av resor.
 
Företaget startade starkt med två riktiga kioskvältare: ski touring i Marocko och Iran. Första resan gjordes med en (1) gäst, som därefter tog med sig ytterligare åtta gäster – så var företaget igång. Ski touring är dock en smal företeelse som dessutom kräver mycket av gästen eftersom toppen av berget nås med skidor och stighudar.
 
Ski touring – att gå upp för berget för egen maskin med hjälp av skidor och stighudar finns kvar i utbudet som ett av företagens signum och har kompletterats med resor till Bulgarien och Japan.
 
För att bredda utbudet introducerades vandringsresor, även det i Marocko och Iran. Reseutbudet utökades med resor till Alaska och vandring i Nepal. Därefter vandringsresor i Alperna, Sverige, Mallorca, Jordanien och Island.
 
På senare år har företaget börjat med mountainbike-resor – ett område som är under utveckling. Italien, Frankrike, Marocko, Nepal, Indien. Cykel och skidor är ganska smalt. Båda aktiviteterna kräver mycket av deltagaren – särskilt i bergen. Vandringsresor är bredare – från 20- till 80-åringar. Många har en aktiv livsstil, och behåller den högre upp i åldrarna.
Idag värdesätter också många sin fritid i högre grad.
 
Pathfinder har även erbjudit höghöjdsresor och toppbestigningar – men Nicke tycker att dom är riskfyllda och krävande. Med för stort fokus på prestationen och toppen och för lite på själva resan, att få vara i bergen och uppleva stillheten och storslagenheten.
 
 
Paketeringen av resor har pågått under 20 års tid och de sista åren har Pathfinder Travels riktat in sig på resor i Europa. Med fokus på mindre grupper, bra värdskap och bra boende.
 
Företaget har utvecklats från ett garageföretag för 20 år sedan till det välmeriterade reseföretag det är idag. Allt startade med en idé. Men alla partners har hållit fast vid drömmen och 2006 började företaget gå med vinst och de kunde börja ta ut lön. Sedan dess har de gått med vinst – fram tills i år…
 
Pathfinder Travels har blivit påverkade av klimatdebatten och andra utrikespolitiska händelser (mord, jordbävning). Pandemin skulle kunna addera ytterligare negativa påverkan men istället finns nu en jättemöjlighet med resor på hemmaplan.
 
En varumärkesutvecklare kontaktade Pathfinder för att utveckla mountainbikeresor på Kullaberg. Det passade inte i tiden men senare fick de ett uppdrag att arrangera en mountainbiketävling på Kullaberg tillsamman med Grand hotell Mölle.
 
Många personligheter har korsat företaget med olika visioner om resor och upplevelser. En IT-konsult knackade på en dag med en idé och idag finns en nedladdningsbar app för Gotaleden med sju mils vandring genom fyra kommuner. Idag har tusentals människor vandrat längs leden som utvecklats till ett starkt regionalt varumärke.
 
Vad händer i Skåne? Idag publicerades en cykelresa genom Blekinge, Småland och Skåne: https://pathfindertravels.se/resa/gravelbike-ett-cykelaventyr-genom-blekinge-smaland- skane/
 
Nicke planerar en klimatsmart bussresa med det bästa av Skåne; Båstad och Hovshallar, Söderåsen med höglänta skogar och djupa dalar, Kullaberg, Österlen och Ravlunda.
 
Tidigt i våras fick många resor ställas in och den 10 mars dök hela verksamheten. Eftersom paketreselagen stipulerar att researrangören måste betala tillbaka pengarna för resor som ställts in av arrangören och flygbolagen ställt in sina resor hamnade Pathfinder i kläm. Men Nicke och hans kollegor är, kanske tack vare decennier av resor, ödmjuka kring att det kunde varit värre och att det finns många möjligheter att ställa om.
 

Banff Mountain Film Festival

En internationell filmfestival, världens största, för filmer inom främst området bergssport och bergsupplevelser. Festivalen startade 1976 och hålls årligen i staden Banff i västra Kanada. En del av festivalens filmer visas på turnéer världen över. Sedan 2003 har Pathfinder turnerat med filmen i Sverige. Länk för mer information: https://pathfindertravels.se/banff- mountain-film-festival/
 
 
Tack alla för en fin kväll och på återseende den 24 november.