Att växla yrkesbana vid 50. Vad gör en mäklare?

Den 19 januari gästas klubben av Anette Mårtensson, mäklare på Mäklarringen Landskrona - sydvästra Skåne. Under föredraget fick vi veta mer om mäklaryrket och om bostadsmarknaden i regionen.

Anette är relativt ny i branschen. Har tidigare arbetat med livsmedel: råvaror, kryddor och smaker från hela värden. Men för några år sedan valde Anette att utbilda sig till fastighetsmäklare. En högskoleutbildning på 120 hp (högskolepoäng), som bland annat innehåller kurser om juridik, säljteknik och fastighetsförmedling. Ett yrke som idag är helt provisionsbaserat – en anledning till att få utexaminerade fastighetsmäklare stannar i yrket enligt Anette.
 
Anette valde att arbeta med Mäklarringen – en fastighetsmäklare som är en medlemsägd kedja med en 40-årig historia. Mäklarringen har idag ca 60 kontor där ett av dem nu finns i Glumslöv. Anette, som varit aktiv inom hästsport, har även specialisering inom gårdsförsäljning.
 
Bostadsaffären är oftast den största affären vi gör i livet. Anette tog oss således med på en resa genom de olika stegen för den som är spekulant respektive säljare.
 
En försäljningsprocess innehåller många steg och börjar oftast med en värdering. Idag är banker ofta restriktiva med överbryggslån vilket betyder att det inte alltid går att köpa en bostad innan den gamla är såld.
 
Anette rekommenderar alla att ta sin undersökningsplikt på allvar när man investerar i en bostad – även om det går att försäkra sig mot dolda fel. Areamätning kan också vara viktig för att Skatteverket skall ha rätt information.
 
VR är en teknik som blivit vanligare vid visningar under pandemin. Många säljare är restriktiva och visningar går inte till på samma sätt idag som för bara något år sedan.
 
Ett tips är att som både köpare och säljare sätta sig in i regelverket för budgivning. Det är den som säljer som bestämmer priset inför en försäljning.
 
Anette tipsar också om att Hemnet fått konkurrens i Boneo och Hittahem.
 
Trevligt med en mäklare i byn!