Johan Billström bjöd på ett minst sagt smakfullt besök när han under en knapp halvtimma berättade om sin verksamhet.
 
Johan, som utbildat sig till och därefter arbetat som kock i Sverige och utomlands, har varit fiskhandlare i sex år. De första åren i Helsingborg och sedan mars i fjol i egna lokaler i Rydebäck (mellan Blomsterlandet och Skånska Byggvaror/Byggmax).
Konceptet är genomtänkt – butiken är till exempel byggd av gamla uttjänta sjöcontainrar. Ett trädäck på utsidan gör att kunderna kan hålla sig torrskodda. Nu, under vintern, är den dessutom inklädd i ett tält för att kunderna skall kunna vänta på sin tur utan att bli blöta – eller blåsa bort, eller behöva  trängas i butiken.
 
Johan och hans personal arbetar för att erbjuda en coronasäkrad butik med max tio personer i butiken. Det går även bra att ringa in beställningar och få leverans ut till parkeringen om det gör kunden tryggare.
 

Portarna slogs upp på nuvarande plats den 11 mars 2020. Då var det tomt utanför – sedan kom första kunden och därefter har det rullat på.

Butiken har öppet tisdagar till lördagar. Johan handlar fisk varje morgon på auktion i Göteborg och Smögen. Ibland är han själv på plats och ibland via mäklare. Den fisk som finns i butik på en fredag är troligtvis fiskad på en torsdag.

Billströms Fisk & Catering är så mycket mer än en butik. De erbjuder catering (fisk men även grillat) och home cooking – även om dessa erbjudanden inte är så frekventa under rådande läge.

En del i konceptet är att satsa på säsongsbetonad fisk. Just nu har vi skrei-säsongen att se fram i mot under tidig vår. I mars är den som bäst! Samma gäller för torskrommen – som med fördel kan smörstekas.

Johan och hans personal arbetar för att erbjuda en coronasäkrad butik med max tio personer i butiken. Det går även bra att ringa in beställningar och få leverans ut till parkeringen om det gör kunden tryggare.

Portarna slogs upp på nuvarande plats den 11 mars 2020. Då var det tomt utanför – sedan kom första kunden och därefter har det rullat på.

Butiken har öppet tisdagar till lördagar. Johan handlar fisk varje morgon på auktion i Göteborg och Smögen. Ibland är han själv på plats och ibland via mäklare. Den fisk som finns i butik på en fredag är troligtvis fiskad på en torsdag.

Billströms Fisk & Catering är så mycket mer än en butik. De erbjuder catering (fisk men även grillat) och home cooking – även om dessa erbjudanden inte är så frekventa under rådande läge.

En del i konceptet är att satsa på säsongsbetonad fisk. Just nu har vi skrei-säsongen att se fram i mot under tidig vår. I mars är den som bäst! Samma gäller för torskrommen – som med fördel kan smörstekas.

Sedan följde en kavalkad av läckerheter:

  • ostron stenbit
  • norskodlad öring hummer havskräftor
  • laxfickor med räksallad
  • frisimmande lax – ingen pellets, ingen färgning, fileas inom 4 timmar – fantastisk smak torskrygg
  • sillfiléer…

…och det är hur det ser ut på en tisdag. Därefter fylls det på i butiken under veckan i takt med att alla fiskare kommer in med sin fångst…

Sedan dyker Johan ner i den rökta avdelningen:

  • rökt lax
  • gravad lax
  • nuggets
  • lax med egen kryddning som därefter skickas på rökning.

Vi fortsätter:

  • smörgåstårta
  • matjessilltårta
  • laxcheesecake
  • croissant med fyllning fiskgratäng
  • asiatisk räksallad.

 

Luncherna har blivit populära: på tisdagar stekt sill, potatispuré, brynt smör och lingon, på torsdagar fisksoppa med butikens egenbakade bröd och aioli. Varje dag går det att komponera en egen lunch med varmrökt lax, sallader efter säsong och sås. I butiken finns 11 såssorter!

 

Räksallad

Sill – sillen skär de själva, sorterna ökar till 26-28 sorters sill i säsong!

Det senaste tillskottet är en ostkyl med bondost, parmesan och mycket mer.

Johan tipsar om risotto med lite riven citron – och fisk – det blir bra. Den som vill får med sig recept på vad som kan komponeras av det som inhandlats.

Nu ser Johan och personalen fram emot skrei-säsongen – och sedan kommer påsken. Full fart framåt – Skepp O’hoj!

Varmt tack till Johan Billström för intressant föredrag.